h1

Emas 2

September 18, 2008

(Sesungguhnya bersan kesulitan ada kemudahan)

 

Emas kedua : anda mempunyai segudang nikmat

 

Kelembutan ALAH betapa pun lama masanya terasa bagaikan kerdipan mata bila mata memejam.

 

Saudariku, sesungguhnya sesudah kesulitan itu pasti ada kemudahan. Setelah titisan air mata pasti ada senyuman, dan setelah malam pasti akan datang siang. Sesungguhnya awan kelabu kesedihan pasti berlalu, pekatnya malam kesusahan pasti tersingkap, segala masalah pasti teratasi, dan segala bencana pasti akan berakhir dengan izin ALLAH.

 

Ketahuilah bahawa sesungguhnya engkau di ganjari pahala. Jika engkau seorang ibu, anak-anak mu akan menjadi penyokong Islam, pelayan dan penolong agama,jika engkau mampu mendidik mereka dengan pendidikan yang benar. Mereka akan berdoa untutk mu daam sujud-sujud dan malam-malam ibadah mereka. Sungguh suatu nikmat yang luar biasa menjadi seorang ibu yang penuh kasih sayang dan kelembutan. Dan cukuplah bagimu untuk merasa mulia dan bahagia bahawa ibu Nabi Muhammad Shallallahu ‘alaihi wassalam adalah seorang ibu yang menghadiahkan bagi seluruh manusia seorang pemimpin agung dan Rasul yang mulia.

Dan puteri Wahab telah menghadiahkan kepada umat manusia “Tangan Putih”(  Nabi Muhammad Shallallahu ‘alaihi wassalam ) yang merangkul bahu semua manusia.

Saudariku, sebenarnya anda mampu menjadi da’iyah (penyeru kebaikkan) di kalangan perempuan di negeri anda.Serulah mereka dengan kalimat yang benar, nasihat yang baik dan penuh hikmah. Ajaklah mereka untuk berdialog dan berdiskusi. Tunjukkan pada mereka sikap yang bersahabat. Dan terakhir, bimbinglah mereka menuju risalah ALLAH dan RasulNya yang mulia.Sesungguhnya wanita dengan perilakunya yang soleh dapat melakukan sesuatu yang tidak di lakukan dengan cara berkhutbah,berpidato atau mengikuti pembelajaran.

Betapa banyak wanita selalu tetap di kenang, keran menjdai rujukan dalam agama, rasa malu, hijab,akhlak yang baik,baik pada tetangga dan taat pada suami. Kisah hidupnya yang harum akan terus di ceritakan oleh kebanyakkan prang,di jadikan nasihat di majlis-majlis dan ikutan yang selalu ingin di tiru oleh kuamnya.

Bekalan : esok akan merekah bunga yang harum baunya mengusir segala kesedihan dan menjadi penghibur hati.

 

17 Ramadhan 1429H

9.47AM,16/09/2008

ANA.D.JUMIDIL @ S.H.J

CHERAS SELANGOR.

Email : hazidah@yahoo.com

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: